Anthony Bourdain- (ur. 1956) - szef kuchni, pisarz i dziennikarz. Absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble kariery, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji Brasserie Les Halles. Autor kryminałów oraz książek kucharskich i „kuchennych", czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni, m.in. Kill Grill. Restauracja od kuchni, 2000 (W.A.B. 2008); Typhoid Mary (An Urban Historical), 2001; Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook, 2004. Publikował m.in. w „The New York Times", „The Times" oraz „The Independent". Prowadził popularny cykl telewizyjny No Reservations, poświęcony podróżom kulinarnym. Książka Kill Grill. Restauracja od kuchni okazała się w Polsce bestsellerem i została już wydana w kilkudziesięciu językach. Wydawnictwo W.A.B. przygotowuje też wydanie najnowszego bestselleru Bourdaina, Medium Raw, a w czerwcu 2011 ukaże się kolejna książka - Głodne kawałki. Kill grill 2.
"Kill grill. Restauracja od kuchni" jest fantastyczną książką kucharską, poradnikiem i zbiorem anegdot. Każdy tutaj znajdzie coś dla siebie. Dla wielbicieli jedzenia znajdzie się kilka pysznych opisów potraw, smaków i kulinarnych inspiracji. Dla zwykłych zjadaczy chleba będzie to prześmiewcza ale bardzo realna opowieść o tym co tak naprawdę dzieje się w kuchniach i na zapleczach renomowanych restauracji.
Anthony Bourdain odkrywa przed nami to co właściciele knajp chcą przed nami ukryć. Dlaczego nie warto jeść ryb w poniedziałki? Dostawy owoców morza są w piątki a więc na początku tygodnia zjadamy tylko to co zostało po weekendowej uczcie a co jeszcze szkoda wyrzucić! Co tak naprawdę znajduje się na naszym talerzu? Czy restauratorzy chowają nieświeże jedzenie pod sosami? Czy na zapleczu kuchni jest brudno i pracują tam sami szaleńcy? Czy kucharze dbają o higienę osobistą? I na co może liczyć klient, który obraził czy zdenerwował obsługę? To tylko kilka pytań, na które warto znaleźć odpowiedź w "Kill grill".
Muszę przyznać, że już po przewróceniu kilku stron książka mnie zaskoczyła :) Spis treści w formie menu- bardzo oryginalny pomysł! Anthony Bourdain operuje językiem dosłownym i soczystym co jeszcze bardziej uwydatnia charakter książki.
Lektura godna polecenia nie tylko dla smakoszy i bywalców restauracyjnych ale dla wszystkich, którzy lubią wiedzieć co w trawie piszczy i są ciekawi kulis restauracyjnego świata.
4/6
Ale chyba nie dla mnie. Po pierwsze choc przekonałam się własnej skórze, że niektóre książki kucharskie są strasznie ciekawe, to nie jestem do niej przekona. Po drugie tych swoich, które już teraz muszę przeczytac mam masę. Może jednak kiedyś sięgnę...
OdpowiedzUsuńto chyba cos stylu Kuchania Gordona Ramzeya ? O ile dobrze napisałam :)
OdpowiedzUsuńZajrzę kiedyś, :D
OdpowiedzUsuń